Det italienske madkøkken
Interessen for det italienske køkken er steget helt vildt gennem de sidste år. Det ses ikke alene på antallet af restauranter der åbner landet over, men også antallet af italienske supermarkeder, så vi kan blive eksperter på den italienske madkultur derhjemme i vores eget køkken. I denne artikel vil jeg derfor gøre dig klogere på den italienske madkultur, hvilke basisråvarer du skal have derhjemme, og hvor du kan finde opskrifter på italienske retter.
Det italienske køkkens oprindelse
For at forstå den italienske madkultur, skal vi helt tilbage til Romerrigets fald. Efter faldet blev Italien inddelt i forskellige regioner, som hver udviklede sin egen kultur – det ses for eksempel tydeligt på madvarerne, hvoraf nogle af ingredienserne i retterne afhænger af, hvilken region du bor i. Tilbage til Romerrigets fald, fandtes der primært to forskellige køkkener: det adelige og det folkelige køkken. Efter Italien igen blev samlet i slutningen af 1900-tallet begyndte befolkningen af interessere sig for de forskellige madkulturer, og forskellen mellem det folkelige og adelige køkken. Der var specielt én italiener, der var meget interesseret i madkulturen, og kortlagde derfor hele det italienske køkken med cirka 800 forskellige opskrifter. Disse opskrifter har sidenhen dannet grundland for Italiens samlede madkultur, som vi kender den i dag.
Den komplette italienske menu
Skal du servere den komplette italienske menu for dine gæster eller forkæle familien? Som udgangspunkt består en italiensk menu af fem retter: antipaso, primo, secondo, contorno og dolce.
Antipasto
Antipasto er en appetitvækker, som serveres før selve måltidet. Vi har ikke et ord for dette på dansk, men det kan minde meget om de danske forretter, som vi kender dem. Antipasto vil ofte bestå af pålæg og oliven eller en salat lavet af mozzarella og tomat. Ligeledes er det normalt at servere godt lyst brød til med en god ekstra jomfru olivenolie.
Primo
Primo er den italienske forret, hvor du ofte vil servere pasta eller risotto. Skal din aften altså gå helt i takt med de italienske traditioner, skal du ikke servere en af disse retter som hovedmåltid. Der findes uendeligt mange retter, du kan servere her – blandt de populæreste finder du fx spaghetti bolognese, som dog hedder noget andet på italiensk. Har du selv haft problemer med at koge pasta helt perfekt? Følg denne guide, og din pasta vil blive helt fantastisk næste gang.
Secondo
Secondo er selve hovedretten, og her serveres der primært kød eller fiskeretter. Faktisk bliver de fleste retter serveret uden tilbehør, men på tallerkenen skal ligge et stykke kød eller fisk. Vil du gerne have tilbehør til, kan du servere kartofler og grøntsager, eller blot et stykke brød.
Dolce
Nu er vi kommet til den del af måltidet, som mange holder utroligt meget af, nemlig desserten. En af de populæreste retter at servere er isdesserter. Har du endnu ikke prøvet rigtig italiensk is, så gør dig selv den tjeneste. Din oplevelse af is bliver aldrig den samme igen efterfølgende. Blandt andre kendte italienske desserter finder du tiramisu og panna cotta. Ligeledes er det en tradition blandt italienere at servere frugt efter måltiderne.
Italienske basis råvarer
Gode råvarer er et af de vigtigste elementer i det italienske køkken. Maden bliver nemlig ikke tilført mange stærke krydderier, men det er selve råvarerne, der leverer smagen. Derfor er det som regel en god idé kun at købe friske tomater, når de er i sæson – ellers hold dig til tomater fra dåse.
Ekstra jomfru olivenolie
En god olivenolie kan gøre en verden til forskel. Mange danskere tror at den dyre olivenolie nede fra supermarkedet er god nok, men der tager de helt fejl. Det kræver en vis kendskab til olivenolie at vide, hvilken en der er god. Du kan få hjælp i nogle af de italienske supermarkeder. De ufiltrerede olivenolier er klart det bedste valg, og giver den bedste smag. Har du en god olivenolie, kan de med få ingredienser få et måltid til at smage fantastisk.
Friske krydderurter
Friske krydderurter har en helt anden smag end de tørrede, som du kan købe nede i supermarkedet. Om sommeren kan de fleste krydderurter klare sig udendørs i det danske klima, og du kan enten plante dem ud i haven eller på altanen. Til det italienske køkken kommer du særligt til at bruge basilikum, rosmarin, timian og salvie.
Opskrifter på italienske retter, lasagne og spaghetti bolognese
Nu ved du alt der er værd at vide om det italienske køkken, og skal blot i gang med at lave maden derhjemme. Der findes mange sider, hvor du kan finde italienske opskrifter, og det gælder om at finde din yndlings. Jeg har fundet nogle af mine yndlingsopskrifter på Knorr’s hjememside. De har for eksempel en helt side kun med opskrifter på lasagne, hvor du finder den italienske lasagne i alle afskygninger, vegetar eller med ekstra meget kød til kødelskerne.