Gode råd til vejhjælp om vinteren
Når de mørke timer overstiger de lyse, og temperaturen falder betyder det desværre ikke kun hyggelige timer indendørs under tæppet med varm kakao. Det er også tid for bilulykker, da vejene er glatte enten grundet frost eller sne. Heldigvis er der nogle gode råd til, hvordan du skal befærde dig, når du skal en tur ud og køre i sneen.
Politiken har skrevet en artikel om sikker vejkørsel om vinteren, og jeg vil her komme ind på de vigtigste:
1.
Først og fremmest er det vigtigt at tjekke, hvor glat vejen er. En snedækket vej behøver ikke at være glat, hvis der er asfalt under sneen. Men er der derimod is under sneen, kan det være utrolig svært for bilen at stå fast. Er det spejlglat udenfor er det højst sandsynligt ikke muligt at køre mere end 50 km/t – heller ikke på motorvejen.
2.
Hold afstand til bilisterne omkring dig. Afstand kan ikke alene redde mennesker, men også afvige skader og harmonikasammenstød. Du skal regne med at bremseafstanden bliver fordoblet, hvis vejene er glatte. Der findes en let huskeregel, som du kan bruge, hvis du er i tvivl om du kører for tæt på bilen foran. Divider din nuværende hastighed med to: Fx 120 km/t / 2 = 60. Det betyder at du ca. skal holde 60 meters afstand til bilen foran.
3.
Brug bremsen rigtigt. Størstedelen af bilerne på de danske veje har i dag ABS-system, som sørger for at bremsen ikke blokerer. Det sikrer at bilen ikke skrider så let, når man bremser. Hvis du derimod stadigvæk anvender bremsen, som hvis den ikke havde ABS-system, som forringer du virkningen af systemet. Det bedste du kan gøre er at hakke bremsen i bund med det samme, hvilket medfører at ABS-systemet sætter ind på alle hjul. Bremser du forsigtigt slår den kun til på et eller to hjul og kan forårsage, at du skrider ud til siden.
4.
Tilkøb Vejhjælp til din bilforsikring. Med Alka Vejhjælp er du sikret vejhjælp i alle døgnets 24 timer, og købes som et tilvalg til den normalt bilforsikring (se mere på forsikringsportal.dk). Alka samarbejder med Falck, som rykker ud og hjælper dig, hvis du har problemer med bilen. Specielt om vinteren vil vejhjælp være attraktivt, da mange har brug for Falck om vinteren.
Forsikringen indebærer følgende ydelser:
- Starthjælp, hvis bilen ikke vil starte
- Hjælp, hvis din bil sidder fast i sneen eller i grøften.
- Hjælp til udbedring af skaden på selve ulykkesstedet
- Få kørt eventuelle passagerer hjem eller til et behandlingssted, mens bilen bliver transporteret til et værksted efter eget valg.
5.
Der er nogle bestemte ting, som du altid bør have med i bilen:
Advarselstrekant. Får du motorstop er det påbudt, at du skal bruge den. Den skal anbringes med front mod færdselsretningen, og mindst 50 m før bilen – 100 m på motorvej.
Brandslukker. Går der ild i bilen, kan den udvikle sig hurtigt. Hav derfor brandslukkeren et sted, hvor du hurtig kan få fat i den. Brandslukkeren skal være godkendt efter DS/EN3 standard.
Forbindingskasse. Du ved aldrig, hvornår en mindre skade opstår, og derfor vil det være en god idé altid at have en forbindingskasse i bilen. Du kan købe sådan en på apoteker, i byggemarkeder og i de fleste outdoor butikker.
Sikkerhedsvest. Har du et uheld på vejen, så sørg for at gør dig synligt for andre bilister på vejen. Det kan du gøre med en vest med masse reflekser.
Ekstra gear om vinteren. Er det vinter skal du være opmærksom på, at det kan blive koldt at sidde i bilen, hvis du har motorstop. Sørg derfor altid for at have tæpper liggende i bilen. Ligeledes kan en skovl være gavnlig, hvis bilen er sneet inde.